
Undervisningsforløbet
Stikprøver og kvalitetskontrol
Alle fødevarevirksomheder i Danmark skal have et kontrolprogram, der sikrer, at fødevarerne er i sundhedsmæssig orden. Virksomheden skal selv lave programmet, og virksomheden skal selv lave en del egenkontrol. Virksomhederne bliver også løbende kontrolleret af Fødevarestyrelsen. Kontrollen sker på alle virksomheder, som arbejder med fødevarer – både i den mindste iskiosk, der kun har åbent om sommeren, hos slagteren og i fødevareindustrien, der er i gang døgnet rundt.
I dette matematikforløb lærer eleverne, hvordan sådan en kvalitetskontrol fungerer, og hvordan man bruger stikprøver til at sikre kvaliteten af fødevarer. De arbejder med deskriptiv matematik og statistiske deskriptorer – og endelig kvalitetssikre hinandens hjemmebagte småkager gennem kontrollister og stikprøver.
I forløbet besøger eleverne en fødevarevirksomhed, der kan fortælle eleverne om dens kontrolprogram, og hvordan den arbejder med kvalitetssikring, så fødevarerne lever op til Fødevarestyrelsens retningslinjer.