Seneste besøg

Her finder du aktuelle nyheder fra Åben Virksomhed, artikler om klasser på virksomhedsbesøg og skole-virksomhedssamarbejde.

Under besøget blev der både grint, hygget, lyttet, rost, drukket sodavand, noteret og gættet alder. Eleverne stillede engageret deres spørgsmål, som de havde forberedt hjemme på skolen, og de ældre svarede lystigt på dem.

Da 5. klasse fra Hanssted Skole besøgte Lindehaven Plejecenter, var der plads til både faglige interviews og livssamtale

5. klasses besøg hos plejecenteret var en del af forløbet Kroppens rejse. Inden besøget havde eleverne arbejdet med menneskets krop i N/T timerne og interviewdelen i dansktimerne. Hjemme på skolen havde eleverne tegnet og talt om menneskets anatomi og biologi samt lært om, hvordan livsstil kan påvirke kroppen. Eleverne skulle interviewe beboerne, og med udgangspunkt i deres svar, lavet et aktivitetsprogram og biografi til dem. Læs mere ➡ her! 🫶

Under de forskellige interviews blev der både delt livserfaring, minder og viden – og samtalerne udviklede sig hurtigt til spændende snakke om livet og dets mening. Beboerne viste også glædeligt deres boliger frem til eleverne.
Christian tog eleverne med rundt på skolen, og fortalte om skolens største energislugere. Eleverne tog billeder og noterede ned, hvad Christian sagde – de skulle bruge informationen til deres præsentation senere på dagen.

7. årgang fra Toftlund Distriktsskole fik besøg af Christian fra AG electric

Det var bæredygtig engergiproduktion og kilowatt, som stod på programmet da 7. årgang fra Toftlund Distriktsskole fik besøg af elektrikkeren Christian Hansen fra AG Electric i forbindelse med forløbet: Elforbrug og energirigtige skoler. Under besøget fik de sammen udarbejdet en plan for, hvordan skolen fremadrettet kan spare på energien. Tiltag som at slukke opladerene, mikrovne og for lyset var højt på listen. Læs om hvordan besøget gik i artiklen 👉 her! 🪛💥

Inden besøget havde eleverne blandt andet lavet beregninger med kilowatt og fundet frem til, hvor mange penge det koster skolen at have lyset tændt i bare ét klasselokale i én time. De havde også lavet forsøg med elektriske kredsløb.
Eleverne fik en rundtur i bryggeriets gærings- og tapningskælder. De så blandt andet beholdere, hvori gæren modnes, inden øllen lagres, og hvordan frisk øl tappes på dåser.

3.g’ere fra Støvring Gymnasium besøgte Carlsberg Danmark som en del af deres studietur

Det var en del af kemivalgholdets studietursprogram, da de besøgte Carlsberg i København. 🍺 Besøget var planlagt i forbindelse med undervisningsforløbet: Ølbrygning, og derfor havde eleverne allerede kendskab til brygning af øl og gæringsprocesser, da de hjemme på skolen havde brygget deres egne øl i kemiundervisningen. Læs hvad der skete under besøget 👉 her!

Eleverne skulle naturligvis ikke snydes for en lille smagsprøve på Carlsbergs øl. Erik fandt et par frisktappede øl, og hældte dem op i små platikkopper til eleverne.
Efter det faglige oplæg, var det nu tid til en rundvisning i BEWI’s ellers lukkede produktion. Det var Kristian, som til daglig er operations manager, der viste eleverne rundt i produktionen.

Da 8.A fra Andreasskolen besøgte BEWI, fik de en smagsprøve på, hvordan det er at arbejde i plastindustrien

Hvordan hænger genbrug og plastik lige sammen? Under besøget ved BEWI lærte eleverne om forskellige typer af plast, hvordan plast genbruges, men også om plastens funktion i deres dagligdag. Ligeledes fik de også aflivet eventuelle fordomme om at arbejde i plastindustrien. ♻️
Du kan læse om hele besøget 👉 her
… Og se undervisningsforløbet her
Plastens egenskaber og genanvendelse

Tror I nogensinde at plast kan blive 100% grønt?” og “hvordan ser du plastindustrien om 10 år?”det var nogle af de spørgsmål, som eleverne stillede til virksomheden.
Ole viser eleverne rundt på asfaltværket. Han fortalte eleverne, at resterne af Randers motorvej lå en bunke, og at PEAB havde fræset den op med en fræser for at kunne genbruge asfalten. Eleverne fik også lov til at klatre op i de store maskiner, som bruges til udlægning og opfræsning af asfalt.

2. årgang fra Hobrovejens Skole så flydende asfalt, resterne af Randers motorvej og KÆMPE maskiner

Da PEAB asfalt i Viborg fik besøg af tre 2. klasser, kom de på prøve. 🚧
Eleverne havde forberedt sig grundigt forud besøget og havde lavet spørgsmålskort hjemmefra inden besøget. De var derfor også knivskarpe til at stille spørgsmål til både fabriksformanden Ole og til HR-medarbejderen Tanja. Besøget på asfaltværket fandt sted i forbindelse med forløbet: Byg en vej – Teknologi & asfalt , som er udviklet til faget N/T, og som henvender sig til 1. og 2. klasse samt 5. og 6. klasse. Du kan læse hvordan besøget endte her 👈

Under besøget hos Unicon A/S lærte eleverne hvordan hvordan fabrikken arbejder med at gøre deres beton mere bæredygtigt så den udleder mindre CO2.

Unicon A/S i Hillerød og CRH Concrete A/S i Viby Sjælland fik begge besøg af gymnasieelever

Under de to virksomhedsbesøg blev eleverne klogere på bæredygtig betonproduktion og genbrug. Begge klasser havde forud for besøgene arbejdet med processen omkring kalkforbrænding og karbonisering, som er et forsøg fra undervisningsmaterialet tilhørende forløbet: Cement og beton. Selve forløbet er nyt kemiforløb, og henvender sig til A, B og C niveau. Du kan læse om besøget på her! 👨‍🔧
.

Hos CRH Concrete A/S så eleverne hvordan fabrikken selv støber betonelementer, og hvordan CRH optimerer deres betonkonstruktioner.
Eleverne fra teknologi og design valgholdet, så hvordan MAN anvender robotteknologi, som et bærende element i deres arbejdsprocesser.

.

STEM-relaterede virksomhedsbesøg var en del af karrieredagene for 3.g’erne på Sukkertoppen Gymnasium

Sukkertoppen Gymnasium afholder hvert år tre karrieredage i uge 43, og i år besøgte godt og vel 200 elever forskellige virksomheder. De 200 elever blev fordelt på fem virksomheder; Chr. Hansen Holding, OJ Rådgivende Ingeniører A/S, Circle K, Man Energy Solutions og IBM Client Innovation Danmark. Under virksomhedsbesøgene diskuterede elever både faglige og aktuelle problemstillinger og andre fik inspirerende ideer. Læs om de fem forskellige besøg
her! 👀

Circle K vil gerne vil gå forrest i at skabe en bæredygtig fremtid inden for transport og arbejder med Power to X. De havde derfor besøg af en gruppe kemi A elever.
Eleverne skulle præsentere deres egne briktryk, som de havde arbejdet med hjemme på skolen. De fik professionel sparring af de to grafikere Michael Fost og Allan Hansen, som gav en masse tips og tricks.

6. klasse fra Skoledistrikt Sletten Skole besøgte Nova-Print i Odense

Hvad laver et trykkeri egentlig? Hvad laver man som grafisk designer? Hvordan blander man farver til et tryk? Og hvordan trykker man på en hel flaske? – Det var nogle af de spørgsmål, som eleverne fra 6. klasse og deres lærer Line fik svar på, da de, som et led undervisningsforløbet: Grafik, design og trykmetoder til faget billedkunst, besøgte Nova-Print. Eleverne fik også feedback på deres briktryk, som havede lavet hjemme på skolen fourud for besøget.
Du kan læse om besøget på trykkeriet
her!

Under rundvisningen så eleverne forskellige maskiner, der bruges til tryk, kæmpe papirruller og masser af farver. Derudover mødte deogså, mange forskellige medarbejdere.
E-commerce direktøren, Allan Bo Christiansen, havde forberedt et fedt oplæg, og stod klar til at tage imod eleverne, da de ankom. 

3.g’ere fra kom./it valgholdet på Bagsværd Kostskole og Gymnasium besøgte Atea Danmark A/S 

Eleverne blev udfordret på begreberne E-commerce og databehandling, da de besøgte it-virksomheden. Eleverne mødte både E-commerce direktøren Allan, studenten Marie-Louise og Mads, som var i et graduate program. Derudover blev eleverne også præsentertet for en opgave, som gik ud på, at de efter bedste evne, sortere og organisere en stor mængde data.
Du kan læse om hele besøget 👉 her
… Og se undervisningsforløbet her
Interaktionsdesign

 “Vi har lært en masse om it, og hvordan man kan arbejde med data, som vi ikke kendte til før besøget.” – Fortalte eleven Mathias.
Nikolaj tester elevernes viden om forskellige træsorter – træsorter, som eleverne også har arbejdet med hjemme på skolen forud besøget.

5.A fra Damagerskolen var på besøg hos Solrød Møbel-& Maskinsnedkeri

På besøget hos Solrød Møbel- & Maskinsnedkeri, blev klassen delt op i to – det ene hold blev ført til lageret, hvor Nikolaj, som er møbelsnedker, havde forberedt en quiz om forskellige trætyper. Det andet hold gik med direktøren Sten i produktionen, hvor de så hvordan virksomheden producerede køkkenelementer. Du kan læse om virksomhedens oplevelse med besøget
her 👈
… Og du kan finde undervisningsforløbet her ➡ Håndværk, træ og teknikker

Sten viser eleverne hvordan træet sammensættes til en køkkenskuffe.
Service- og personalechef Sophie Løv giver eleverne en generel introduktion til butikken inden rundvisningen begynder.

8.A fra Samsøgades Skole besøgte Føtex Storcenter Nord i Aarhus

Hvordan bruger Føtex egentlig automatiske prognoser til at holde styr på alle varerne i en stor butik? Og hvordan bliver man ungarbejder? Det var nogle af de spørgsmål som eleverne i 8.A fik svar på, da de besøgte Føtex Storcenter N i forbindelse med undervisningsforløbet “Den digitale butik”. Du kan læse om elevernes oplevelse med besøget i butikken 👉 her 👈
… Og du kan finde
undervisningsforløbet her ➡ Den digitale butik

Eleverne får fortalt, hvordan automatisk disponering anvendes i en butik som Føtex.
Eleverne fandt de store showrooms hos Fritz Hansen meget interressanteher så de blandt andet en masse designklassikere, som de kunne genkende hjemme fra stuerne.

5.B fra Kratbergskolen var på besøg ved Fritz Hansen i Allerød

I forbindelse med undervisningsforløbet: “Håndværk, træ og teknikker” lærte 5.B fra Kratbergskolen hvordan en design-og møbelvirksomhed egentlig anvender forskellige forarbejdningsteknikker, når eksempelvis Arne Jacobsens designklassiker syveren skal produceres.
👉 Vil du vide hvordan besøget gik og hvad eleverne synes om det?
Så kan du læse meget mere her 😊
… Og du kan finde undervisningsforløbet her ➡ Håndværk, træ og teknikker

Kurator & Researcher ved Fritz Hansen Stine Elnif Nielsen fortalte, hvordan man først koger træ, for derefter at kunne bøje det.
Rundvisningen startede i Morfars.dk’s showroom i Herlev, hvor medejeren Kim engageret fortalte, hvordan web-shoppen blev etableret.

3.q fra Sukkertoppen Gymnasium besøgte web-shoppen Morfars.dk som et led i undervisningsforløbet “Interaktionsdesign”

Engagementet var stort, og der var højt til loftet på lageret, hvor eleverne talte med medejeren af web-shoppen Morfars.dk, Kim Eriksen. Eleverne fik en masse tips og tricks til blandt andet hvordan man starter en webshop og hvordan brugeren skal tænkes ind i det digitale design. 💻🏪
👉 Du kan læse mere her – hvis du er interesseret i, hvordan virksomhedsbesøget hos Morfars.dk forløb.
… Og du kan finde undervisningsforløbet her ➡ Interaktionsdesign

Ude på lageret spurgte eleverne blandt andet nysgerrigt ind til Kim’s uddannelsesvej og den daglige drift, der er forbundet med at eje en web-shop.

Vil du gerne prøve et af vores undervisningsforløb?
Og besøge en lokal virksomhed med din klasse?
Så tøv ikke med at kontakte os! 😄👉

Bettina Andersen
Bettina Andersen
Konsulent
Anders Mikkelsen
Anders Mikkelsen
Chef for Åben Virksomhed
Mikkel London
Mikkel London
Konsulent
Charlotte Waltz
Charlotte Waltz
Gymnasiekonsulent
“De kommer med nogle helt friske ideer”
“De kommer med nogle helt friske ideer”

Hør virksomhedsrepræsentanter fortælle om deres erfaringer med besøg af elever som del af Åben Virksomheds undervisningsforløb.

2.g klasse på besøg hos COWI
2.g klasse på besøg hos COWI

Hør direktøren fra COWI og elever og lærer fra Virum gymnasium fortælle om deres oplevelse med et virksomhedsbesøg hos COWI.

Mød en udvikler
Mød en udvikler
Her i videoen kan du møde Lykke, som har udviklet forløbet “Plastens egenskaber og genanvendelse” til 7., 8. og 9. klasse til naturfagene. Hør hendes tanker om forløbet, og hvad virksomhedsbesøg giver eleverne.