Vis din virksomhed frem og inspirer skoleelever

Giv skoleelever et indblik i, hvordan I arbejder, og vær med til at gøre jeres fag og arbejdsplads attraktiv for den unge generation.


I Åben Virksomhed udvikler vi undervisningsmateriale til både folkeskolen og gymnasiet med besøg på lokale virksomheder. Lige nu er der over 750 virksomhedstilbud og 30 brancher med i Åben Virksomhed, fordelt over hele landet, og der kommer hele tiden flere med ombord.Vi vil gerne vise børn og unge, hvordan det, de lærer i skolen, kan bruges i virkeligheden – og åbne deres øje for alle de job- og karrieremuligheder, der findes. Håbet er i sidste ende at bidrage til at give flere børn og unge lyst til at vælge en erhvervsuddannelse eller en videregående uddannelse inden for det teknologiske eller naturvidenskabelige område.

Derfor skal du være med

I regi af Åben Virksomhed står mange lokale virksomheder rundt omkring i Danmark klar til at åbne dørene for skole- og gymnasieelever, fra 1. klasse til 3. g. Det er din mulighed som virksomhed for at vise, hvilke kompetencer man bruger til at løse problemstillinger inden for lige præcis dit fagområde – og samtidig give eleverne en forståelse for, hvordan skolens fag bruges ude på lokale virksomheder, med det formål at åbne elevers øjne for at tage en erhvervsuddannelse eller en videregående uddannelse inden for det teknologiske eller naturvidenskabelige område. Og hvem ved – måske du også møder en kommende elev eller praktikant til din virksomhed?

Hvad kræver det?

➡ Et skolebesøg varer typisk et par timer.
➡ I bestemmer selv, hvor mange besøg I vil have, og I kan altid takke nej i travle perioder
➡ Hvis du vil være med, kommer din virksomhed og logo til at fremgå her på vores hjemmeside, hvor alle forløb ligger
➡ Du udpeger en kontaktperson, som skolerne kan tage direkte kontakt til
➡ Når en skole kontakter jer, aftaler I et tidspunkt for besøg, der passer begge parter.

Fire råd til et godt skolebesøg

 • Forventningsafstem inden besøget
  Det er en god idé, at du og læreren, der kommer på besøg med sin klasse, har talt sammen forud for besøget, så du fx ved, hvad eleverne har arbejdet med hjemmefra – og så I på forhånd har forventningsafstemt, hvad der skal ske på besøget, hvad eleverne skal se/høre om/prøve.
 • Fremhæv, hvad der gør virksomheden til et fedt sted at arbejde
  Skolebesøget er en god chance for jer som virksomhed for at gøre både arbejdspladsen og jeres fag i det hele taget attraktivt for den unge generation. Så sørg gerne for at fortælle, hvad der gør virksomheden til et fedt sted at arbejde og lad evt. eleverne møde nogle medarbejderne – det er altid godt med rollemodeller, som måske kan smitte eleverne med deres begejstring over faget. 
 • Spørg gerne til den faglige kobling
  Eleverne har hjemmefra arbejdet med noget fagligt i skolen, der relaterer sig til det, I laver på virksomheden. Det er et vigtigt formål med besøget hos jer, at eleverne får øjnene op for sammenhængen mellem undervisningen og virksomheden. Det er lærerens ansvar, at det sker, men hvis du kan hjælpe det på vej, er du mere end velkommen til det. Du kan fx  spørge eleverne ind til, hvad de har arbejdet med i klassen, om det har givet anledning til spørgsmål, om de kan se en sammenhæng mellem undervisningen og det du fortæller eller viser.
 • Inddrag eleverne så meget som muligt
  Eleverne er vant til at sidde meget ned i klasseværelset og lytte til læreren, der taler. Jo mere du kan sørge for at de bliver inddraget og ikke kun lytter, des sjovere bliver besøget formentlig for eleverne. Det er forskelligt, hvilke muligheder man har for at inddrage eleverne på den enkelte virksomhed, så tal gerne med læreren om mulighederne hos netop jer.Vil du også være en del af Åben Virksomhed?

Mød en udvikler – Torben
Mød en udvikler – Torben

Her i videoen kan du møde Torben, som har udviklet forløbet “Byg en vej – Teknologi og asfalt” til 1. – 2. og 5. – 6. klasse til N/T faget. Hør hans tanker om forløbet, og hvad eleverne kan se på et asfaltværk.

“De kommer med nogle helt friske ideer”
“De kommer med nogle helt friske ideer”

Hør virksomhedsrepræsentanter fortælle om deres erfaringer med besøg af elever som del af Åben Virksomheds undervisningsforløb.

2.g klasse på besøg hos COWI
2.g klasse på besøg hos COWI

Hør direktøren fra COWI og elever og lærer fra Virum gymnasium fortælle om deres oplevelse med et virksomhedsbesøg hos COWI.