Undervisningsforløbet
Stikprøver og kvalitetskontrol – matematik i mad
Alle fødevarevirksomheder i Danmark skal have et kontrolprogram, der sikrer, at fødevarerne er sundhedsmæssigt i orden. Virksomheden skal selv lave programmet, og virksomheden skal selv lave en del egenkontrol. Virksomhederne bliver også løbende kontrolleret af Fødevarestyrelsen. Kontrollen sker på alle virksomheder, som arbejder med fødevarer – både i den mindste iskiosk, der kun har åbent om sommeren, hos slagteren og i fødevareindustrien, der er i gang døgnet rundt.
I dette matematikforløb lærer eleverne, hvordan sådan en kvalitetskontrol fungerer, og hvordan man bruger stikprøver til at sikre kvaliteten af fødevarer. De arbejder med deskriptiv matematik og statistiske deskriptorer – og endelig skal eleverne udvikle deres eget egenkontrolprogram til kvalitetssikring af hjemmebagte småkager gennem kontrollister og stikprøver.
I forløbet besøger eleverne en fødevarevirksomhed, der vil fortælle eleverne om dens kontrolprogram, og hvordan den arbejder med kvalitetssikring, så fødevarerne lever op til Fødevarestyrelsens retningslinjer.