Gymnasieelever blev klogere på beton og bæredygtig produktion

Det var de hurtige sko, som 3.g'erne fra Øregård Gymnasium måtte have på, da de onsdag d. 12 oktober besøgte Unicon A/S. Der er nemlig fart på hos betonvirksomheden, da den beton, som bliver produceret, skal ud til kunden efter kun én time.

I et ellers roligt boligkvarter i Hillerød stikker nogle store hvide og blåstribede siloer langt op i luften. Her ligger et af Unicons mange afdelinger, og ved første øjekast er det ikke til at tro, at der hver dag her produceres store mængder flydende beton, der køres ud til kunder. Det overraskede også eleverne fra 3.KE/3.Ke, der har kemi på henholdsvis A- og B-niveau, som ikke havde besøgt en betonvirksomhed før. Eleverne lagde ikke skjul på, at de var velforberedte og havde hjemme på skolen lavet forsøg med blandt andet kalkbrænding og lavet beregninger omkring CO2 udslip. Besøget hos Unicon fandt sted i forbindelse med undervisningsforløbet: Cement og Beton, som er et nyt kemiforløb til A, B og C-niveau til gymnasiet.

"Hvorfor revner beton? Hvordan undgå man, at det revner? Hvilken konsekvens har det, når beton slår revner? Kan andre produkter konkurrere med beton?"

... Var blandt andet nogle af de spørgsmål, som 3.G'erne stillede til Ib Bælum Jensen, som til dagligt er teknikker hos Unicon. Under hans oplæg om betonteknologi fortalte Ib blandt andet om, hvordan Unicon arbejder med at gøre deres beton mere bæredygtigt og dermed udlede mindre CO2.
Efter oplægget viste sikkerhedsrepræsentant, Jesper Raun eleverne rundt på virksomheden. Et tog af gule veste bevægede sig op og ned af trapper for at se hele processen fra cement til færdig beton, og det overraskede eleverne, da Jesper fortalte, at man skal have kendskab til computerstyring, når man arbejder på en betonvirksomhed, da alle blandinger af alle former for beton i dag er computerstyrede. Det var med et smil på læben og en masse ny viden om beton og bæredygtighed, at eleverne vendte tilbage til deres gymnasium.

"Det giver virkelig god mening, når vi har brugt materialerne. Elevernes viden bliver bekræftet og visualiseret. De ser kemi i virkeligheden – når vi hiver klasselokalet ud i virkeligheden" - Charlotte Lundqvist, lærer

Da Annie Truelsen og hendes kemi-elever fra HF og VUC Roskilde besøgte CRH Concrete A/S tirsdag d. 1. november, blev de præsenteret for en anden måde, hvorpå man kan arbejde med beton, da CRH Concrete støber betonelementer på fabrikken.

Da eleverne ankom til fabrikken blev de taget imod af Gunnar Hansen, som til daglig er Teknologi- og innovationsleder og Michael Høy Sørensen, som er produktionsleder. De to medarbejdere viste eleverne rundt på fabrikken for at vise produktionen af betonelementer fra start til slut. Forud for besøget havde eleverne arbejdet med processen omkring kalkforbrænding og karbonisering, hvilket Gunnar ved det efterfølgende oplæg henviste til flere gange. "Vi havde tilpasset materialet, så det passede til vores hverdag, hvilket jeg havde sendt til Gunnar inden besøget.", fortalte lærer Annie Truelsen.

Under oplægget var der også her fokus på bæredygtighed, blandt andet hvordan CRH bruger rigtig meget tid på at optimere betonkonstruktioner, og hvordan branchen konstant er på jagt efter nye teknologier, så produktionen kan blive mere miljøvenlig, herunder at genbruge beton og erstatte cementen med kalcineret ler.

”Der er langt flere elementer i det, end jeg lige gik og troede!”

... Sådan sagde eleven Pia under rundvisningen. Hun overvejer at blive bygningsingeniør og fandt derfor besøget hos CRH enormt interessant. Da eleverne atter skulle til at vende hjemad, var det med en masse af inspiration til deres plakater, som de, med udgangspunkt i virksomhedsbesøget, skal arbejde med, som afslutning på undervisningsforløbet.

Månedens tre mest besøgte cement- og betonvirksomheder 🚧👨‍🔧

Unicon i Aalborg
Cement og beton
CRH i Tilst
Cement og beton
Unicon i Odense
Cement og beton

Kunne du tænke dig, at vise din gymnasieklasse hvordan der arbejdes med beton på danske virksomheder?
Så kan du finde vores undervisningsforløb lige her
Cement og beton

Er der ingen virksomhed i nærheden af dig?
Så tøv ikke med at kontakte os - så finder vi en til dig! 😄👉

Alle billeder i artiklen er taget af Jakob Carlsen

Bettina Andersen
Bettina Andersen
Folkeskolekonsulent,
tidl. folkeskolelærer
Charlotte Waltz
Charlotte Waltz
Gymnasiekonsulent,
tidl. gymnasielærer og studievejleder

SENESTE NYT FRA ÅBEN VIRKSOMHED

Eleverne fik rykket ved deres lidt indsnævrede syn på håndværkere

Eleverne fik rykket ved deres lidt indsnævrede syn på håndværkere En dag i februar havde 8. klasse fra Toftlund Skole besøg af den lokale vvs’er […]

Hos Vaillant forvandles fysiktimens abstrakte principper til konkrete klimavenlige løsninger

Hos Vaillant forvandles fysiktimens abstrakte principper til konkrete, klimavenlige løsninger Vaillant er specialiseret i at udvikle bæredygtige varmepumper, og her bruger man hver dag termodynamik; […]

Jeg elsker, når mine elever forstår anvendelsesperspektivet i det, de lærer

Jeg elsker, når mine elever forstår anvendelsesperspektivet i det, de lærer Alle Åben Virksomheds undervisningsforløb er udviklet af dygtige lærere, der brænder for deres fag, […]