Undervisningsforløbet

Stikprøver og kvalitetskontrol – matematik i mad

Alle fødevarevirksomheder i Danmark skal have et kontrolprogram, der sikrer, at fødevarerne er sundhedsmæssigt i orden. Virksomheden skal selv lave programmet, og virksomheden skal selv lave en del egenkontrol. Virksomhederne bliver også løbende kontrolleret af Fødevarestyrelsen. Kontrollen sker på alle virksomheder, som arbejder med fødevarer – både i den mindste iskiosk, der kun har åbent om sommeren, hos slagteren og i fødevareindustrien, der er i gang døgnet rundt.

I dette matematikforløb lærer eleverne, hvordan sådan en kvalitetskontrol fungerer, og hvordan man bruger stikprøver til at sikre kvaliteten af fødevarer. De arbejder med deskriptiv matematik og statistiske deskriptorer – og endelig skal eleverne udvikle deres eget egenkontrolprogram til kvalitetssikring af hjemmebagte småkager gennem kontrollister og stikprøver.

I forløbet besøger eleverne en fødevarevirksomhed, der vil fortælle eleverne om dens kontrolprogram, og hvordan den arbejder med kvalitetssikring, så fødevarerne lever op til Fødevarestyrelsens retningslinjer.

7. klasse, 8. klasse, 9. klasse
Matematik

OBS: Dette er ikke en fødevareproducent, men en producent af forskellige personlige plejeprodukter.

Besøg Allison i Esbjerg, der er producent og leverandør af skønhedspleje. Her vil dine elever få et spændende indblik i, hvordan virksomheden bruger stikprøver og egenkontrol til at sikre kvaliteten af deres produkter.

7. klasse, 8. klasse, 9. klasse
Matematik

Besøg Crispy Food i Gørlev, og giv dine elever et sjovt indblik i, hvordan danske fødevarevirksomheder arbejder med blandt andet stikprøver og daglig egenkontrol – for at sikre kvaliteten i deres arbejde, så produkterne lever op til Fødevarestyrelsens retningslinjer.

Fabrikken tager ikke i mod besøg følgende uger grundet travlhed:
Uge 25-34  og uge 49-2

7. klasse, 8. klasse, 9. klasse
Matematik

Besøg Bilka i Holstebro, og giv dine elever et sjovt indblik i, hvordan en butik som Bilka arbejder med blandt andet stikprøver og daglig egenkontrol – for at sikre kvaliteten i deres arbejde, så produkterne lever op til Fødevarestyrelsens retningslinjer.

7. klasse, 8. klasse, 9. klasse
Matematik

Besøg Bisca i Stege, og giv dine elever et sjovt indblik i, hvordan danske fødevarevirksomheder arbejder med blandt andet stikprøver og daglig egenkontrol – for at sikre kvaliteten i deres arbejde, så produkterne lever op til Fødevarestyrelsens retningslinjer.

7. klasse, 8. klasse, 9. klasse
Matematik

Besøg OK-snacks i Ejstrupholm, og giv dine elever et sjovt indblik i, hvordan danske fødevarevirksomheder arbejder med blandt andet stikprøver og daglig egenkontrol – for at sikre kvaliteten i deres arbejde, så produkterne lever op til Fødevarestyrelsens retningslinjer.

7. klasse, 8. klasse, 9. klasse
Matematik

Besøg Daloon i Nyborg, og giv dine elever et sjovt indblik i, hvordan danske fødevarevirksomheder arbejder med blandt andet stikprøver og daglig egenkontrol – for at sikre kvaliteten i deres arbejde, så produkterne lever op til Fødevarestyrelsens retningslinjer.

7. klasse, 8. klasse, 9. klasse
Matematik

Besøg Fynbo i Vrå, og giv dine elever et sjovt indblik i, hvordan danske fødevarevirksomheder arbejder med blandt andet stikprøver og daglig egenkontrol – for at sikre kvaliteten i deres arbejde, så produkterne lever op til Fødevarestyrelsens retningslinjer.

7. klasse, 8. klasse, 9. klasse
Matematik

Kom ud og besøg Nordic Sugar A/S og oplev, hvordan de bruger stikprøver for at sikre kvaliteten af fødevarer. I dette undervisningsforløb til matematik vil eleverne arbejde med deskriptiv matematik og lære, hvordan man kan beskrive en datamængde i en undersøgelse ved hjælp af statistiske deskriptorer.

7. klasse, 8. klasse, 9. klasse
Matematik

Besøg Nordic Sugar i Nykøbing Falster, og giv dine elever et sjovt indblik i, hvordan danske fødevarevirksomheder arbejder med blandt andet stikprøver og daglig egenkontrol – for at sikre kvaliteten i deres arbejde, så produkterne lever op til Fødevarestyrelsens retningslinjer.